Sommarens vegogrill!

Hoppas alla hade en trevlig midsommar! Som hos många andra var grillen igång hos oss i helgen. Grönsaksspett, chilistekt halluomi och somrig hemmagjord potatissallad med sparris stod på menyn. Så himla fräscht och gott! Som att det inte var nog blev det grillad ananas med vaniljglass till efterrätt. Här kommer recepten:

försommarsallad

Somrig potatissallad (4 pers)
Ingredienser:
ca 1 kg färskpotatis
4 morötter
1 bunt grön färsk sparris
1 knippe rädisor
Dressing:
valfri god olja (använder själv en svensk, ekologisk kallpressad rapsolja)
fransk senap
färskpressad citronsaft
honung (lättast med flytande)

Tillagning
1. Skrubba och koka potatisen. Låt den svalna och skär i mindre bitar.

2. Skala och skär morötterna i slantar. Koka dem hastigt i lättsaltat vatten så de blir lite mjuka. Skär av nedersta fula delen av sparrisen och förväll dem ca 3 minuter. Spola av i iskallt vatten och dela i ett par delar.

3. Skölj och skär rädisorna i kvartar. Blanda grönsakerna med potatisen men spar lite till dekoration. Salta och peppra generöst.

4. Jag går inte efter exakta mått i dressingen utan går efter smak. Men på ett ungefär så häller jag upp en rejäl skvätt olja och har i ett par teskedar senap och lika mycket honung. Vispa ihop. Smaka av med en rejäl skvätt färskpressad citron och ev. salt och peppar. Det gör inget om det verkar lite starkt just då det ska ju blandas. Blanda i salladen. Lägg upp i en finare skål och garnera med resterande grönsaker.

kortgrillspettGrillspett med grönsaker
Lägg träspett i blöt innan de ska användas.
Använd de grönsaker som du gillar. Jag använde denna gång majskolv, champinjoner, squash, paprika och vanlig gul lök. Gärna ekologiskt. Man kan även använda bitar av exempelvis sojakorv eller annat vegokött på spetten.
Ha gärna en spik till handa för att göra ett hål i majskolvsbitarna innan du sätter i spettet. När grönsakerna är på spetten pensla med valfri marinad eller olja. Grilla! Ta da! Klart.

Man kan läsa mer om att grilla vegetariskt på Vegania. Där finns massa inspiration. Bra tips finns även hos Vegetarisk vardag och hos Vi i villa.

IMG_7985

Chilistekt halloumi med citron (4 pers)
2 paket halloumi
1 msk smör
1 msk olja
1 stor röd chili
0,5-1 st citron (saften)

Tillagning
Tärna osten och kärna ur och hacka chilin i bitar. Stek osten och chilin i smör och olja. Jag brukar ha chilin i en egen del av pannan för att ha bättre koll på den så den inte blir bränd. Stek allt på ganska hög värme. Se upp så inte osten bränns. Droppa över citronsaften. Klart!

Grillad ananas med vaniljglass
Egentligen behövs inget recept till den här enkla efterrätten. Skiva färsk ananas. Grilla. Vi strödde över muscovadosocker och åt med Tofulines vaniljsojaglass. Använde inte grillen utan stekte i smör i grillpannan inne. Det blev jättebra.

Ananas

Hoppas ni blev lite inspirerade till vegogrill. Fräscht, gott och lätt att fixa i ordning.

Annonser

2 thoughts on “Sommarens vegogrill!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s