Skärpning TV-kockar. Släpp köttnormen!

Igår eftermiddag gick det en repris på mat-Tinas program från förra året där hon lagar sommarmat. I detta program var hon på Sweden rock och lagade helstekt gris. Alltså. En hel utfläkt gris på spett som snurrade över eld i fyra timmar. Mat för män. Mat för hårdrocksfans… Är lite ironisk här men så tänkte nog de som gör programmet i alla fall. Så otroligt trångsynt och trist tänkt. Köttfrossa på hårdrocksfestival. Gäsp.

TV4s Nyhetsmorgon gästades i morse av Lisa Lemke och Tommy Myllymäki. De grillade. Naturligtvis grillade de kött. Naturligtvis grillade de BARA kött. Återigen tröttsamt och trist tänkt. Köttet är normen och allt annat är avvikande. Tänk vad härligt om det här normköttet alltid kompletterades med en vegetarisk variant utan att det ordades så mycket om det. Om det istället vore standarden – en köttvariant och en vegetarisk variant. Jag tror det skulle göra så himla mycket för att bryta det här kött-tänket som verkar vara så svårt att ta sig ur. Lite mer krävande för tv-kockarna men de är väl duktiga kockar eller? Och det vet ju vi som lagar vegetariskt att särskilt svårt är det ju inte.

Det ska tydligen börja ett grillprogram i fyran imorgon som heter Grillmästarna. Ska bli väldigt intressant att se om de kommer grilla något vegetariskt överhuvudtaget. Kanske i ett enda program. Som någon extra svår delfinal eller något sånt. Förmodligen under stor vånda och skärrade utrop som det brukar vara i sådana där tävlingsprogram när de ska laga vegetariskt.

Nej. Det är dags nu att matinslagen – och matprogrammen blir lite mer varierade. Det skulle bli mycket mer spännande och intressant för alla. Dessutom skulle det föra fram tevematen i en framtid som kommer bli verklighet förr eller senare. Där kommer man käka en mer varierad kost med vegetariskt och grönsaker som bas och kött som den ”speciella” maten som man unnar sig ibland.

Eloge till kocken Niklas Ekstedt (f.d. tevekocken Mat-Niklas) som också verkar ha reflekterat över våra matvanor i ett miljömässigt perspektiv. Tillsammans med Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl skrev han debattartikeln: Om 30 år har köttet blivit en lyxvara. Så kom nu tillbaka till teve Niklas och prata om detta! Gör gärna ett helt program i ämnet. Så efterlängtat det skulle vara!

Fler och fler börjar prata om synen på den framtida maten och hur vi kommer konsumera kött. Läs gärna Kickis blogg. Kicki driver företaget Middagsfrid och tror på ett paradigmskifte när det gäller kött. Hon hänvisar i sitt inlägg till det alldeles utmärkta radioprogrammet Kropp och själ. Det avsnittet om köttets framtid som hon skriver om hittar ni här: Vem behöver kött? Ta er tid att lyssna på det om ni inte gjort det. Väldigt intressant.

På Vegoforum som jag besökte för ett tag sedan pratades det om att det behövs ett veganskt matlagningsprogram i teve. Jag hoppas att någon av alla de som är kunniga på det området satsar på detta och tjatar öronen av något produktionsbolag och någon tevekanal så att det händer. Det är modernt med grönt och att vi drar ner på kött är det enda framtida scenariot som är rimligt. Man undrar bara när det ska synas i rutan?

13 tankar om “Skärpning TV-kockar. Släpp köttnormen!

 1. Just därför är jag glad för att svt ändå sänt några säsonger av river cottage-serien med Fearnley-whittingstall där köttet visserligen förekommer men som en stor parentes. Bra blogginlägg!

 2. Så sant. Och lika tråkigt är att om det skall grillas vegetariskt så är det grillspett som gäller. Så fort det står någonting om att man kan grilla veg-alternativ så är det alltid, alltid, alltid samma trist grillspett med squash, champinjon och tomat, plus halloumi som börjar känns så gammalt att det inte ens är kul längre. Så orimligt, otroligt, trist.

  Kanske kunde man peppa Djurens Rätt eller liknande att ge ut ett häfte med vegetariskt, rolig, grillmat?

  • Du har helt rätt. Grillspett och halloumi är förvisso gott och kanske bra att börja med när man är nybörjare men mer inspiration tack för oss som ”varit med ett tag”! Även inom vegetarisk festmat skulle jag gissa att det finns ett behov att fylla.

 3. Bra skrivet. Det borde ju vara mer variation, det håller jag verkligen med om. Sen vill även jag som vegetarian bli inspirerad, få tips och idéer och inte bara behöva hålla sig till nån röra och potatis. Därför var det uppfriskande att se avsnitten när det lagades veganmat i Halv åtta hos mig, där bland annat Bea Szenfeld och Micael Dahlén medverkande.

 4. +1 på hela jäkla inlägget. Bra skrivet! Jag har också hört ”Vem behöver kött?”, ska försöka formulera min tolkning av det reportaget när jag har tid 🙂

 5. Ping: Viktiga ord som skrämmer | VEGOBOOST

 6. Ja, varför finns det inte program om och med veganmat? Det finns ju så många andra matlagningprogram som vevas i repris år efter år. Är så trött på alla dessa skrikande eller slafsiga kockar som härjar bland köttgrytorna.

 7. Håller med, så dåligt att inte följa med sin tid och bara grilla kött. Nu är jag är en sån som tycker matlagningsprogam är astråkiga i allmänhet, men det har börjat hända saker i andra media. Senaste numret av ICAs Buffe hade vegetariska grilltips t.ex.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s