Den roliga cirkusen – kul för alla?

Nu ska vi prata lite om cirkus. På senaste tiden har Cirkus Scott haft föreställningar här i Stockholm och det har uppstått lite rabalder ”off stage”. Elefanterna har stått till synes helt obevakade i en inhägnad och de har inte betett sig som önskat. En elefant tuggade på en sko och någon har tagit tag i ett barn vid tidigare tillfälle. Något som självklart gjort barn och vuxna rädda. I denna händelse från Tivoliparken i Kristianstad väljer Cirkus Scott att ta med en elefant till en folksamling av 4000 firande människor. Det 3,5 ton tunga djuret blir rädd för ett ljud och snubblar mot en barnvagn med ett barn i.

Expressen beskriver en annan händelse i Köpingsvik där elefanter från Schollinis cirkus tagits med till stranden bland allt folk som solar och badar.  Jag har även sett bilder på elefanter från Cirkus Scott som tagits med till köpcentrum och stått i trängseln av människor för allmänt beskådande som reklam för cirkusen. Ingen incident har hänt vid dessa tillfällen men kunde lika gärna gjort det. Man kan konstatera att det inte är en helt säker procedur att använda sig av dessa djur på sådana sätt. Någon kunde kommit till skada bara genom att elefanten betett sig naturligt vilket gör detta så fel på flera nivåer.

Mitt hjärta blöder när jag tänker på cirkuselefanterna. Inte nog med att de transporteras runt och inte får leva ett normalt elefantliv där de egentligen vandrar långa sträckor och betar. De får inte heller den sociala samvaro som annars präglar dessa känsliga individers liv. På scenen ska de utföra tricks. De står t ex på bakbenen, något som sällan händer i deras naturliga liv och som kan skada dem.

Flera kändisar var tydligen på Cirkus Scott med sina barn nu i sommar och jag har sett deras foton av elefanterna i sociala medier. Jag blir så otroligt ledsen när jag ser dessa bilder. Dels ser elefanterna så ledsna ut. Det är ingen glädje inblandat i de övningarna det kan vem som helst se som kan något om djur. Dels så blir jag så förtvivlad över hela situationen. De utnyttjas cyniskt både på och av scenen i ett enda syfte och det är att dra publik för att tjäna in pengar till cirkusen. Som synes får de inte ens vara i fred när de är lediga. Då ska de visas upp och skapa rubriker, tydligen utan något säkerhetstänk överhuvudtaget.

Måttet för utnyttjande måste ändå vara rågat när jag läser om filmatiseringen av Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann. Där ska tydligen Cirkus Scotts elefant Gandhi vara med. Några av de saker som hon ska göra är att hon ska promenera in i ett Herculesplan, bada i en sjö med främlingar och låtsas sätta sig på en person ”som hon inte tycker om”. Detta i en filmmiljö med allt det innebär.  ”Hon gillar verkligen att spela in film, att hon är en stjärna tar hon med en nypa salt,” säger Robert Bronett om Gandhis filmande. Ett uttalande som bara visar på vilken idioti det handlar om. Ett förmänskligande av ett djur som inte alls är intresserad av att göra de sakerna för sin egen skull.

Dessa länder har enligt Djurens rätt förbjudit vilda djur på cirkus: Nederländerna, Grekland, Colombia, Storbritannien (från 2015), El Salvador, Kroatien (plus regionala totalförbud), Singapore, Österrike, Costa Rica, Bulgarien, Israel, Slovenien, Paraguay, Belgien (kommande) och Peru.

Läs gärna vad jag tidigare skrivit om misshandeln av cirkuselefanten Annie som ledde till att Storbritannien till sist bestämde sig för att ta tag i att förbjuda detta. Även om inte de svenska cirkusarna slår sina elefanter (det vet vi inget om) så finns det gott om anledningar till att även vi tar tag i att förbjuda denna ålderdomliga underhållning och detta cyniska utnyttjande av djur. Så tills dess att Eskil Erlandsson agerar så uppmanar jag till att bojkotta alla cirkusar med djur. Det är roligare både för vuxna, barn och djur med aktiviteter som inte utnyttjar någon och som inte tar ifrån någon rätten att leva ett liv så som det var menat.

4 tankar om “Den roliga cirkusen – kul för alla?

  1. Det är verkligen grymt och sorgligt att dessa ståtliga och intelligenta djur hålls fångna på cirkus, bara för enfaldiga och obildade människor har uppfostrats att gilla eländet. Det är hög tid att ändra attityd och endast stödja cirkusar som inte har djur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s